viernes, 29 de julio de 2011

Educatia.


Americanii au mare grija sa alcatuiasca in ordine cronologica doua lungi liste cu persoane importante. Una e cea predata in toate scolile, tinerilor constienti din clipa in care deschid ochii ca apartin celei mai puternice natiuni, lista presedintilor americani. Adevarul e ca e greu sa umpli un manual de istorie cu un razboi si cateva episoade glorioase pe care le-au numit generic: goana dupa aur, de-a indienii,de-a hotii si vardistii...prohibitia si apoi criza din ´33 si mai nou, de-a jandarmul lumii.
A doua lista, la fel de lunga, a carei istorie umple sute de volume de analiza si dezbatere, este alcatuita din persoane, tot deosebite fata de americanii de rand ...criminalii in serie. Ce m-a facut sa ma gandesc acum, azi, zilele astea la criminalii in serie??? Pai numeroase afirmatii cum ca am fi toti la fel, cum ca am fi egali, cum ca toti avem aceleasi drepturi si mai ales ca toti suntem guvernati de acelasi principiu democratic. Nu zau! Un exemplu ca nu-i asa este o afirmatie pe care a facut-o mai demult un prieten intelept...Se referea la prioritate. Ai prioritate ? Nu, nu ai decat daca ti se acorda...cimitirul e plin cu cei care au avut prioritate...Alt exemplu, este unul chiar simpatic, sunt unii carora daca li se ureaza ureaza sanatate,...spun ca prefera ca urare , norocul, sanatosi au fost si cei dupa Titanic...si la ce le-a folosit? Deci nu conteaza intotdeauna cum suntem...cine suntem, ci conteaza uneori fundamental si ce ni se intampla...
Dar ma intorc la criminalii in serie mai sus pomeniti...dincolo de faptul ca statistic mai toti au doua prenume...lucruri in comun ar fi , ca sunt predestinati sa aibe acest destin teribil, in primul rand ei,victimele lor sunt doar niste nume, figuri zambitoare in fotografii, carora li se intampla sa fie in locul si la momentul nepotrivit, ca intr-o intersectie fata in fata cu unul fara prioritate, dar care nu stie asta, sau pe ...Titanic.
Unul dintre acestia, un tanar frumos, atletic, crescut intr-o familie care l-a educat si iubit..a demonstrat ca nimic nu a contat, ca totul era inscris in mostenirea lui genetica, ca toti inaintasii au contribuit la devenirea lui.
Abandonat de sugar intr-un orfelinat, a fost adoptat de o familie care l-a dorit mult, convinsi fiind ca nu pot avea in mod natural alt copil. Si totusi in familie, dupa ce s-a adoptat baietelul frumos,sensibil si timid, a aparut si o fetitza, copiii fiind crescuti impreuna cu aceeasi grija si caldura. Dupa Universitate, dupa ce a terminat studiile in aura unei popularitati pe care fizicul si performantele sportive i le-a asigurat intr-o maniera de invidiat, a inceput sa se retraga din cercul de prieteni, sa fie mai putin preocupat de ceea ce-l facuse pana in acel moment un tanar de succes.
Nu intru in amanunte de groaza, iubea femeile in timp ce se chinuiau sa moara, in timp ce le chinuia sau le omora...Asta ii placea, asta ii asigura satisfactie...Lui i se parea normal. Oricum era obisnuit sa obtina tot ceea ce-si dorea cu minim de efort...asa a fost el facut, frumos, inteligent, iubit si dorit de toata lumea...
Intr-o zi aventura vietii lui s-a sfarsit, dupa ce s-au contabilizat mai mult de 40 de victime, femei tinere, frumoase, care ar fi ,, murit,, de dragul de a fi fost bagate in seama de unul ca el...Scuze, a fost o gluma proasta.
Dupa dezvaluirea publica a intregii istorii, dupa ce a fost inchis pe viata intr-o celula izolata, in statul respectiv pedeapsa cu moartea fiind abrogata de putin timp...mama lui, femeia care l-a crescut, care l-a considerat copilul ei, care pana in ultima clipa a sperat ca totul nu e decat un vis urat si-a dorit sa inteleaga ce l-a determinat pe baiatul ei sensibil si timid sa devina unul dintre cei mai odiosi criminali din lume. Psiholog de profesie, pasionata de studii antropologice si sociologie, a cerut aprobarea si sprijinul autoritatilor pentru a avea posibilitatea sa alcatuiasca istoria si profilul unei intregi descendente...care a presupus ca-i va oferi raspunsul la intrebarea ,care a devenit cosmarul ei si al intregii ei familii. De ce un om ajunge sa devina un criminal feroce, mai ales cand nimic din firea si educatia lui, nu indica ca va avea astfel de tendinte.
Dupa multi ani de scotocit arhive, dupa ce cautarile au adus-o pana in Europa si cand ramura cea mai subtire si indepartata a intregului arbore s-a demonstrat a fi si ultima veriga posibila...a dezvaluit un raport care a schimbat pentru vecie perceptia celor care studiaza antropologia si genetica din punct de vedere psihologic si socio-comportamental. Aproximativ 80% din ascendenta subiectului studiat era alcatuita din psihopati, infractori, personaje care isi consumasera viata in promiscuitate, isi sfarsisera viata in azile si spitale de nebuni, dementa, schizofrenia, infractionalitatea fiind cele mai des intalnite in caracterizarile studiate.
In paralel se faceau studii pe creierele celor care din aceleasi motive ca si tipul din povestirea mea au ajuns sa devina material de disectie si studiu si concluzia a fost unanima...Omul se poate naste pentru a fi criminal si sansele in acest caz sa nu-si implineasca destinul sunt minime. Este inzestrat prin mostenirea genetica sa poate fi criminal in masura in care unii se nasc idioti, neadaptati, fricosi, mincinosi, perversi, toate variind pana la nivelul patologic, sau oameni talentati, pana la a fi considerati genii, sau performeri sportivi, virtuozi sau curiosi exploratori.
Marea tagma a oamenilor normali, sunt normali in masura in care toate acestea se regasesc fara a forma in alcatuirea lor caractere dominante si atunci cred ca cea mai obiectiva concluzie este ca toti avem un pic din toate. Daca nu esti criminal sau geniu, atunci trebuie sa accepti ca sunt momente cand esti cate un pic, sau mai mult, din una sau toate cele enuntate . Educatia poate face diferenta, mai mult in intelegerea si acceptarea situatiei ,in rest cine spune ca el e bun si ceilalti rai, ca el nu minte si altii o fac, ca el e inger si ceilati demoni...nu-i decat un prost care nu stie pe ce lume se afla si nu vede mai departe de varful nasului propriu. Educatia face ca in ceea ce dam mai departe, sa se regaseasca un pic din ceea ce am castigat traind si invatand si adauga la ceea ce am vrea sa lasam in urma sau mai bine zis in cei ce vor fi, cand noi ne-am dus de mult...De aceea, daca cei cu mai multa experienta isi fac un scop din a indemna pe cei din generatiile tinere sa se educe, sa se lase educati, sa fie permeabili si deschisi , o fac pentru ca prin instinct se capata cu timpul credinta ca numai instructia si educatia ne scapa din ghiarele demonilor...din mrejele viciilor, din nevinovata automultumire, care poate nu face mare rau, dar care impiedica cu siguranta progresul individului in sine, dar si al generatiilor care ii va duce mai departe materialul genetic...Asta repet, e valabil pentru cei incadrati intre limita raului si cea a binelui, acestea manifestandu-se prin exceptii, dar care nu exista in mod absolut.

2 comentarios:

  1. Aha, te-am prins! Aia cu ureaza-mi noroc, ca sanatate au avut si cei de pe Titanic, am zis-o eu :P N-am inventat-o eu, doar am zis-o ;-)

    ResponderEliminar
  2. Da...te-am citat ca pe clasici :)
    Asta e dovada ca sunt foarte atenta la tot ceea ce aud, citesc si ...ca inca am memorie buna.

    ResponderEliminar